Hej och välkommen! Så roligt att du hittat hit! Jag älskar att laga mat, det är min stora passion i livet. Här delar jag med mig av min kärlek till mat och matlagning till dig. Mycket nöje! Följ mig på Facebook Taste by Louise på Twitter Taste by Louise på Bloglovin Prenumerera på mina inlägg och recept Sök recept på Hittarecept.se Taste by Louise på Pinterest

Portermarinerad höstgryta med kantareller

Portermarinerad höstgryta med kantareller, foto: Ingvar Eriksson, från kokboken "Taste by Louise".

PORTERMARINERAD HÖSTGRYTA MED KANTARELLER
En mustig höstgryta med smak av skog och vilt. Marinaden mörar upp köttet
och ger det en härligt rustik smak. När jag lagade den här grytan till min
svärmor första gången blev hon riktigt häpen och sa att det var det godaste
som hon någonsin ätit!

4 portioner
tid: ca 2 timmar + 1 dygns marinering

3 dl portvin eller fylligt rött vin
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk krossade enbär
1 tsk torkad timjan
1 gul lök, grovhackad
2 morötter, skalade och grovhackade
700 g viltkött, skuret i grytbitar (t.ex. vildsvin, älg, hjort, rådjur) (alt. grytbitar av nötkött)
2 msk olja till stekning
3 dl vatten + 2-3 msk koncentrerad viltfond
200 g kantareller, delade
2 msk smör
150 g ädelost, smulad
3 dl vispgrädde
1 msk japansk soja
2 msk svartvinbärsgelé (alt. ljus sirap)
maizena till redning
salt
nymald svartpeppar

800 g potatis, nykokt till servering
½ dl hackad persilja till garnering

1. Blanda portvin, vitlök, enbär och timjan till en marinad. Tillsätt lök och morot.
2. Lägg i köttet och låt dra i kyl i minst ett dygn.
3. Ta upp köttbitarna ur marinaden och bryn dem i olja i en stor gryta.
4. Slå över marinaden med rotfrukterna. Tillsätt därefter vatten och viltfond. Låt koka under lock tills köttet är mört, cirka 1 ½ timme.
5. Stek kantarellerna i smör. Tillsätt kantareller, ädelost, grädde, soja och gelé i grytan. Red av med maizena och smaka av med salt och peppar. Låt sjuda i cirka 5 minuter.
6. Servera grytan tillsammans med potatis och garnera med hackad persilja.

Marinadtips!
Marinaden passar perfekt till sommarens grillningar. Testa att byta ut enbären i marinaden mot rosmarin, färsk timjan eller apelsinskal.

40 kommentarer till Portermarinerad höstgryta med kantareller

 • Pingback: Ingredienserna i veckans recept är bland annat kantareller… | | Taste by LouiseTaste by Louise

 • Lotte skriver:

  detta låter såå gott, jag älskar vilt och kantareller

 • Therese skriver:

  Gjorde denna gryta förra veckan – smakade himmelskt 🙂 och det var enklare än jag trott – den klarade ju sig ”själv” det mesta av tiden. Kommer laga den igen 🙂 kram

  • Louise skriver:

   Vad roligt att höra! Visst är det skönt med sköt-sig-själv-rätter 😉 Kul att du sparar mitt recept. Kram Louise

 • Karin skriver:

  Tack Louice för receptet, låter underbart gott!
  Jag ska prova att göra den på lamm (gute) eftersom det är det som vi har i frysen. Så fort maken kommer hem med mer kantareller, kanske till helgen…
  Återkommer ev. med en kommentar om resultatet.

  • Louise skriver:

   Hej Karin! Har du testat receptet? Hur gick det att tillaga på lamm? Hoppas att det smakade bra 🙂 Kram Louise

 • Sofia skriver:

  Nu ligger köttet i marinad.
  Bytte ut Portervin mot porteröl. Hoppas det funkar 🙂

 • Sofia skriver:

  Det smakade toppen!! Lär bli fler gånger denna gryta står på spisen 🙂

 • Annika skriver:

  Hej! Grytan ser fantastiskt fin ut och låter väldigt god, men jag blev lite förvånad bär jag läste receptet. Av namnet på grytan att döma ska den ju innehålla porter, inte portvin. Portvinsmarinerad gryta vore völ ett mer passande namn i så fall? Alldeles oavsett – ett riktigt härligt höstrecept!

  • Louise skriver:

   Hej! Tackar, den är magiskt god 🙂 Du har rätt i att grytan borde heta portvinsmarinerad viltrgryta, jag skickar detta till mitt förlag så att det ändra om det skulle behövas tryckas en ny upplaga. Tack för att du uppmärksammade, något som jag själv missat när jag skrev receptet. Hoppas det smakar! Hälsningar Louise

 • Elin skriver:

  Gjorde denna gryta idag och det blev jättegott! Tack så mycket för receptet 🙂

 • Sara skriver:

  Det låter fantastiskt gott! Ska det vara 3 dl koncentrerad viltfond eller fond och vatten?

 • Sara skriver:

  Buljong och vatten ska det stå 🙂

  • Louise skriver:

   Tack för att du uppmärksammade detta, man kan skriva buljong och vatten för att förtydliga ännu mer. Har lärt mig efter att skrivit ett par recept nu att det t om är bäst om det står 3 dl vatten + 2-3 msk koncentrerad viltfond.
   Rättar detta, tack ännu en gång! Louise

  • Louise skriver:

   Tack för att du uppmärksammade detta, man kan skriva buljong och vatten för att förtydliga ännu mer. Har lärt mig efter att skrivit ett par recept nu att det t om är bäst om det står 3 dl vatten + 2-3 msk koncentrerad viltfond.
   Rättar detta, tack ännu en gång! Louise

 • Sara skriver:

  Tack för ditt svar! Då vet jag hur jag ska göra när jag testar ditt spännande recept till helgen 🙂

 • Amelie skriver:

  Hej!
  Det här låter ju jättegott! Skulle vilja laga till den här rätten då jag ska ha tjejmiddag till helgen. Tyvärr är det så att två utav dem är laktosintoleranta. Tror du det fungerara med soja- eller havregrädde istället för vispgrädde (de laktosfria mjölkprodukterna fungerar dessvärre inte för ngn av dem)?

  Tacksam för svar!!

  • Louise skriver:

   Hej! Vad roligt att du gillar receptet och vill bjuda dina vänner på grytan 🙂
   Jag vågar faktiskt inte säga hur det blir med att använda soja- eller havregrädde, kan inte området riktigt. Men efter att jag läst och googlat lite så verkar det som att det borde funka.
   Det kan säkerligen påverka smaken och konsistensen, kanske att du skulle fråga de som är laktosintoleranta om de har lagat någon gryta innan på dessa produkter och fråga hur de skulle göra och vilken typ av laktosfri grädde de skulle välja.
   Ädelosten kan du ju smula över till de som tål laktos, så går de inte miste av den goda smakkombinationen. Hoppas att mitt svar hjälper dig. Lycka till, hej från Louise

 • Johanna skriver:

  Hej! Nu förstår inte jag tidigare dission. Jag la in köttet marinadigårkvocanvände portvin, 20% från sysytemet. Är det fLuktaväldigt mycket åt whiskeyhållet… Gu vi får vänner ikväll och det får ju inte bli felö! Mvh Johanna

  • Louise skriver:

   Hej Johanna! Vad roligt att du lagade denna gryta. Precis, portvin ska det vara. Hoppas att det smakade bra 🙂

 • Sara skriver:

  Fantastiskt gott! Jag lagade grytan igår och wow, kommer bli en ny favorit hos oss!

 • Gabriel skriver:

  Min älg marineras just nu. Imorn ska jag slänga ihop resten av den här grytan till svärföräldrarna. Ser fram emot det. Jag tror den kommer ge en fet bonus på pluskontot!

 • Pingback: Söndagsmiddag | Onegirlandherfamily

 • Julia skriver:

  Hej Louise!
  Hur kan jag göra denna gryta vegetarisk, är det bara att ta bort köttet? Antar att en hel del smak försvinner med köttet tyvärr.

  Mvh Julia

  • Louise skriver:

   Hej Julia!
   Jag tror att en hel del smak försvinner om du gör den vegetarisk, den är ju väldigt husamnskostaktig och smakerna bygger mycket på köttet. Du kan ju alltid testa att göra den på quorn eller liknande och utesluta fonden. Då jag inte är någon expert inom området så bör ju koktiden anpassas efter quornen? Lycka till! Hälsningar Louise

 • Emma skriver:

  Hur mycket av grytan kan man förbereda dagen innan ?
  Hinner inte fixa allting samma dag så det vore toppen att kunna göra allting i lugn och ro dagen innan

  • Louise skriver:

   Du kan förbereda hela grytan tycker jag. Eventuellt spara lite av osten till serveringen så har du lite ny smulad ovanpå. Lycka till!
   Hälsningar Louise

 • Alexandra skriver:

  Det här låter smarrigt, måste testa att göra. Undrar – vad gör maizena? Är det gjort från majs?

  • Louise skriver:

   Hej Alexandra!

   Roligt att höra! Maizena är ett mjöl gjort på majs. Det fungerar som redning så att såsen tjocknar lite, fördelen med det är att det är glutenfritt. Du kan också använda vanligt vetemjöl för att reda av.

   Hälsningar Louise

 • Elsa skriver:

  Kan man göra denna i lergryta i ugn? Behöver något moment ändras i så fall?

  • Louise skriver:

   Hej Elsa!

   Tack för frågan! Jag har inte lagat så mycket mat i lergryta så jag vet faktiskt inte. Men om du brukar laga grytor på det viset så tror jag inte det ska vara några problem. Lycka till och hoppas det smakar. Hälsningar Louise

 • Pingback: Mat för skidsemester! | Onegirlandherfamily

 • Linn skriver:

  Hej ska testa, verkar supergott!!
  Blev fundersam bara; är det japansk soya man ska ha? Inte kinesisk?

 • Emma skriver:

  Hejsan! Låter verkligen supergott och inte så avancerat, älskar alla de olika smakerna man bör få in av vilt, kantareller och portvin! Men jag har en fråga: I min familj är man ganska känslig för stora bitar lök, bl.a. finriver jag alltid gul lök i köttfärsås och dylikt för att man ska känna så lite lite ”krisp” som möjligt av den. Kommer det bli någon skillnad om jag finhackar eller finriver löken i detta recept? Eller bör jag hålla mig till receptet och grovhacka?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

KÖP BOKEN HÄR!

På bokus.com

Bokomslag 52 helger: Årets alla helger på ett fat (inbunden)