Hej och välkommen! Så roligt att du hittat hit! Jag älskar att laga mat, det är min stora passion i livet. Här delar jag med mig av min kärlek till mat och matlagning till dig. Mycket nöje! Följ mig på Facebook Taste by Louise på Twitter Taste by Louise på Bloglovin Prenumerera på mina inlägg och recept Sök recept på Hittarecept.se Taste by Louise på Pinterest

Min fisk- och skaldjursgryta

Fisk- och skaldjursgryta är en paradrätt som brukar gå hem hos de flesta. Detta är ett klassiskt recept, med mycket kärlek. Den lilla skvätten cognac som tillsätts på slutet är pricken över i-et!
När jag började laga lite mer fiskrätter, blev jag helt besatt av skaldjursgrytor och skaldjurssåser, det är alltid ett vinnande koncept. Jag har testat mig fram och tycker att just det här receptet är vinnande. Den lilla vitvinsvinägerskvätten tar fram väldigt mycket syra, men på ett naturligt sätt. Jag har testat mig fram och ju oftare jag gör denna gryta desto bättre blir den!

Fisk- och skaldjurgryta

4 portioner

300 g skal från skaldjur (t ex räkor, kräftor eller hummer)
300 g skalade, kokta skaldjur (t ex räkor, kräftor eller hummer)
700 g blandade fisksorter (t ex lax, sej, torsk)
1 tsk dillfrön
1 tsk torkad timjan (eller några färska kvistar)
1 gul lök, finhackad
1 morot, skuren i mindre bitar
1 palsternacka, skuren i mindre bitar
1 fänkål, hackad i mindre bitar
2-3 msk tomatpuré
4-5 dl vitt vin
1-2 msk vitvinsvinäger
2 lagerblad
5 dl vispgrädde
2-3 msk cognac
salt
peppar
ev. lite citronsaft
0,5 dl hackad dill

1. Hetta upp en stor kastrull (bör rymma ca 2 l). Fräs vitlök, lök, grönsaker, dillfrön och timjan, lagerblad och vitpepparkorn i lite smör. Tillsätt tomatpurén, häll i skalen från skaldjuren, rör runt så att allt blandas. ”Släck” skalen och grönsakerna med vitt vin och en skvätt vitvinsvinäger, låt sjuda i ca 15-20 minuter. (En skaldjursfond ska aldrig koka mer än 20 minuter, den kan lätt bli bitter och färgen bli gråaktig). Tillsätt eventuellt lite vatten om vätskan dunstar för mycket.
2. Sila av skalen och grönsakerna från fonden. Koka upp fonden och reducera till ca 2/3.
3. Tillsätt grädden och koka ihop, tar ca 15-20 minuter. Smaka av skaldjurssåsen med salt och peppar, eventuellt en skvätt vin till, lite citron och cognac. (Skaldjurssåsen går bra att frysa eller kyla ner om den inte ska användas direkt, det är ju alltid skönt att kunna förbereda om man ska kalas till helgen och tiden är knapp).
4. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Lägg i fisken och sänk värmen, det ska inte koka.
Fisken är färdig efter ca 5 minuter. Lägg i fisken i skaldjurssåsen.
5. Lägg skaldjuren i botten på tallrikarna. Häll över fisk- och skaldjursgrytan och toppa med hackad dill.
För att få en matigare gryta kan man servera den med kokt potatis eller foccaciabaguetter.
Smaklig spis!

7 kommentarer till Min fisk- och skaldjursgryta

 • Frida skriver:

  Åh, den här ser god ut. Får vi testa till helgen när vi har gott om tid. Finns det möjlighet att lägga till den totala tillagningstiden i recepten? Lättare att planera då. Ser fram emot fler recept! Kram Frida & Matt

  • Louise skriver:

   Roligt att ni kikade in! =) En helt ny värld för mig detta, men jag jobbar på det!
   Ska snarast börja lägga till tillagningstiden, kan ju vara skönt och veta hur lång tid det tar, så man inte är helt ute och cyklar tidsmässigt. Den här rätten ovan tar ca 1,5 tim, med baguetter, räkna med 3 tim.
   Hälsa, kram Louise

 • Malinda skriver:

  Denna ska testat omgående. Låter hur gott som helst Lollo!

 • André skriver:

  Har just avnjutit en fantastiskt god middag enligt receptet, + + + + +. Pricken över i var att ta ett glas med Svart Renault under matlagningen. Det blev lite över till såsen!

  //André

  • Louise skriver:

   Hej André!
   Vad glad jag blir att du testade mitt recept och framför allt roligt att det blev så bra, inget dåligt betyg det där 🙂 Det är alltid trevlig med ett glas vin under matlagningen, ska testa det vinet. //Louise

  • Louise skriver:

   Herregud André, väldigt trött i mössan när jag skrev det här svaret till dig! Självklart förstod jag att det var en höjdare att ta en cognac till din matlagning. Men relaterade samtidigt till att jag själv gärna tar ett glas vin… Hoppas du har hittat fler recept att testa. Allt gott /Louise

 • Ivar skriver:

  Hej Louise,

  Det här ser helt fantastiskt ut. Kommer definitivt att prova detta.

  Jag har en fråga, varför kan man inte låten fisken bli klar i fonden/såsen istället för att koka den för sig? Tacksam för svar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

KÖP BOKEN HÄR!

På bokus.com

Bokomslag 52 helger: Årets alla helger på ett fat (inbunden)