Hej och välkommen! Så roligt att du hittat hit! Jag älskar att laga mat, det är min stora passion i livet. Här delar jag med mig av min kärlek till mat och matlagning till dig. Mycket nöje! Följ mig på Facebook Taste by Louise på Twitter Taste by Louise på Bloglovin Prenumerera på mina inlägg och recept Sök recept på Hittarecept.se Taste by Louise på Pinterest

Marmelad med tomat och vanilj

Marmelad med tomat och vanilj
Foto: Stefan Edetoft, från kokboken 52 Helger – Smaker för årets alla tillfällen

Marmelad med tomat och vanilj
Första gången jag smakade den här marmeladen blev jag helt tagen. Sagolikt god är rätta ordet och ett måste till ostbrickan.

700 g blandade tomater, gärna i olika färg
5 dl syltsocker
1 vaniljstång
1/2 citron, pressad saft

Servera gärna till ostbrickan

Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och förbered ett kallt vattenbad bredvid. Gör ett litet snitt på toppen av tomaterna och doppa några i taget i det kokande vattnet i 20–30 sekunder, tills skalet flikar sig. Ta upp och kyl ner tomaterna i det kalla vattenbadet. Skala och dela tomaterna.

Lägg tomaterna i en kastrull tillsammans med syltsockret. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt sjuda i cirka 10 minuter. Smaka av med citronsaft.
Ta av kastrullen från värmen och låt svalna. Häll upp marmeladen i rena burkar och förslut väl. Servera till picknickens ostbricka.

Osttips!
På min ostbricka brukar jag alltid servera minst en mild-, en hård- och en grönmögelost. Jag är ingen ostexpert men några trevliga smaktips är Brillat- Savarin (en färskost med vitmögel), Gruyère (absolut godaste hårdosten), Monte Enebro (en syrlig och kraftig getost), Brie de Meaux (bäst bland brieostarna) och Valdeón (fyllig och krämig blåmögelost).

2 kommentarer till Marmelad med tomat och vanilj

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

KÖP BOKEN HÄR!

På bokus.com

Bokomslag 52 helger: Årets alla helger på ett fat (inbunden)