Hej och välkommen! Så roligt att du hittat hit! Jag älskar att laga mat, det är min stora passion i livet. Här delar jag med mig av min kärlek till mat och matlagning till dig. Mycket nöje! Följ mig på Facebook Taste by Louise på Twitter Taste by Louise på Bloglovin Prenumerera på mina inlägg och recept Sök recept på Hittarecept.se Taste by Louise på Pinterest

Flanksteak med bearnaise av karaktär!


Foto: Louise Johansson/Taste by Louise

Flanksteak med bearnaise av karaktär
En god, saftig och relativt billig köttbit som helst ska tillagas medium rare. Njut tillsammans med en bearnaisesås som har sting!

4 portioner

1 timmas tillagningstid

700 g flanksteak (finns att köpa i välsorterade matbutiker)
2 msk smör till stekning
Salt
Nymald svartpeppar

Bearnaisesås:
1 finhackad schalottenlök
1-2 kvistar färsk, hackad dragon
½ finhackad röd chilifrukt
0,5 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
3 st äggulor
250 g skirat smör
1 msk hackad persilja
Salt
1 krm cayennepeppar

Potatistillbehör:
500 g delad potatis med skal (gärna delikatess- eller färskpotatis)
1 dl grovhackade hasselnötter
1 grovhackad röd lök
1 tsk flytande honung
2 msk olivolja
Salt
Nymald svartpeppar

1. Blanda alla ingredienser till potatistillbehöret i en ugnssäker form. Rosta i 200 graders ugnsvärme i ca 40 minuter.
Samtidigt som potatisen tillagas:
2. Salta och peppra köttet. Hetta upp en grill eller stekpanna och stek flanksteaken på hög värme i 1,5 minut på varje sida. Lägg upp på en ugnssäker plåt och låt köttet vila i ca 20 minuter.
3. Fräs dragon, lök och chili på medelvärme hastigt. Slå på vitvinsvinäger och vatten och reducera till 2/3 återstår. Sila av reduktionen och häll tillbaka den i kastrullen, låt svalna någon minut och rör i äggulorna.
4. Sänk värmen på spisen till lägsta temperatur. Ställ tillbaka kastrullen på spisen under ständig omröring tills vinäger- och äggblandningen tjocknar.
5. Ta bort kastrullen från spisen, tillsätt skirat smör i en tunn stråle under kraftig omröring.
6. Strö i hackad persilja och dragon. Smaka av med salt och cayennepeppar.
7. Sänk värmen på ugnen till 100 grader. Baka av köttet tills det har en innertemperatur på 53 grader.
8. Skiva köttet mot fibrerna och lägg upp på varma tallrikar. Servera med potatisen och chillibearnaissåsen.

Bearnaisesåsen kan varieras i smaksättningen, istället för chili, testa gärna tryffelolja, andra örter eller varför inte med äpple och salvia.

När jag var liten skulle jag nog kunna leva på bearnaisesås. Jag har alltid älskat den såsen, speciellt serverad tillsammans med en god köttbit. Det är en enorm skillnad på en egen och hemgjord bearnaisesås än pulvervarianter och halvfabrikat. Väl värt att tillaga detta recept och känn skillnaden!

8 kommentarer till Flanksteak med bearnaise av karaktär!

 • Mikael J skriver:

  Ser fantastiskt gott ut!

 • Helen skriver:

  Hej Lollo!

  Vad exakt är flaksteak? Nötkött antar jag men vilken del?

  Kram, Helen

 • Björn skriver:

  Hallå!

  Jag älskar flankstek, testade att grilla den för första gången i somras och gjorde om det många gånger. Testade den utsökta men inte direkt billiga amerikanska från Saluhallen brigen i Göteborg. Testade även en svensk från ICA Maxi Grafiska Vägen men den nådde tyvärr inte alls upp till samma nivå, låt vara att den kostade en tredjedel av jänkaren.
  @Helen: ”kossans sexpack” har jag fått den beskriven som. Framdelskött från magen således, tror det är en del av kållappen. Långfibrigt och mört om det lagas rare, genomstekt blir den nog ganska seg gissar jag. Nej nu är det slutsnackat 😉
  /Björn

 • Anton skriver:

  Jag testade att göra denna bea-såsen förra veckan, fast utan chili och cayenne (jag vill bemästra ”klassisk” bea innan jag börjar mixtra med kryddningen). Jag är nöjd med allting förutom att såsen jag fick fram hade väldigt stark smak av vinäger, trots att jag reducerade till 2/3. Jag använde dragonvinäger istället för vitvinsvinäger, den kanske är kraftigare? Eller så kanske mitt ögonmått är way off 🙂

  Hur tror du är bästa sättet att få bort vinägersmaken?
  1. Ha i mindre vinäger?
  2. Ha i mer vatten?
  3. Reducera bort mer?

  Bra förklarning av receptet som vanligt, kul att se att du inte krånglar till saker genom att ha kastrullen i ett vattenbad.

  • Louise skriver:

   Hej Anton! Blir jätteglad att du testar mina recept och att du kommer med lite ”in-put”. Eftersom ”bloggandet” är väldigt nytt för mig så är det svårt att veta vad ni läsare gillar och inte gillar. När det gäller bearnaisesåsen så tycker jag personligen om ganska mycket syra, därför kanske det kändes som att det blev lite för mycket. Minska på mängden vinäger om du inte vill ha den så kraftig. Jag gjorde bearnaise förut över vattenbad, men tyckte det var krångligt och meckigt. När jag fick veta att man kunde ha kastrullen på spisen och bara passa den, så undrar man nästan varför man tillagar såsen över vattenbad i originalreceptet. Allt gott /Louise

 • Pingback: Bengt Frithiofsson ringde | Taste by Louise

 • Pingback: Potatisgratäng – en höjdare | Taste by Louise

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

KÖP BOKEN HÄR!

På bokus.com

Bokomslag 52 helger: Årets alla helger på ett fat (inbunden)