Hej och välkommen! Så roligt att du hittat hit! Jag älskar att laga mat, det är min stora passion i livet. Här delar jag med mig av min kärlek till mat och matlagning till dig. Mycket nöje! Följ mig på Facebook Taste by Louise på Twitter Taste by Louise på Bloglovin Prenumerera på mina inlägg och recept Sök recept på Hittarecept.se Taste by Louise på Pinterest

Facebooksuccé igen

Kommer ni ihåg livechatten som jag hade för ett tag sedan på min Facebooksida? Det gör jag – och herrejösses vad tiden springer iväg. Well. Nu har jag äntligen skrivit ner alla frågor och svar i ett enskilt inlägg här på min matblogg.

Och om jag var förvånad över succén förra gången vi pratade live om mat, så är det ingenting mot vad jag är nu. Jag är överväldigad och det är så himla roligt att få prata direkt med er. Snart är det dags igen, håll utkik efter nytt datum här på matbloggen.

Från mig till er – TGIF och trevlig helg!

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Den godaste receptet på kyckling i gryta?

Hej Anna! Jag personligen tycker väldigt mycket om när kycklinggrytor är väl kryddade. En favorit som jag har är med smaker från Indien. Vad tror du om det?
Receptet kan du variera efter hur starkt du vill ha det. Finns tid så rekommenderar jag att du använder en hel kyckling där du styckar ut kycklingdelarna. Det blir väldigt saftigt än att bara använda filéer och såsen blir grymt god eftersom benen ger en mer naturlig kycklingsmak.
http://tastebylouise.com/indisk-kyckling-med-raita/

Vilken är din paradrätt när det gäller vanlig mat? Alltså vanlig mat som du äter till vardags men gör jäkligt bra och är stolt över?
Hej Henric! Min paradrätt vad gäller mer vanlig vardagsmat är min fiskgryta med kummin, vitlök och fänkål. Jag själv älskar fisk och skaldjur och det är mina absoluta favoritråvaror. Jag tycker i vardagen att det är viktigt att maten är tillagad på bra råvaror och att det inte får ta för lång tid att laga. Så här kommer ett riktigt bra recept. Variera gärna fisken efter tillgång och fiskhandlarens priser.
Hälsningar Louise

http://www.recept.nu/louise-johansson/soppor-och-grytor/fisk-och-skaldjur/graddig-fiskgryta-med-fankal/

Bästa kryddningen till egna hamburgare?
Haj Carola Vanha! När jag lagar burgare brukar jag inte använda något mer än salt och nymald svartpeppar. Eftersom jag är en matnörd och när jag väl ska laga burgare brukar jag själv mala egen färs som är gjord på 50% högrev och 50% entrecote. Jag kryddar ganska rikligt med salt och steker i lite smör och olja på hög värme i 3-4 minuter på varje sida så att de fortfarande vid servering är lite röda i mitten.

Men vill man laga burgare mer till vardags skulle jag använda till 800g nötkött – 2 msk dijonsenap, ½ msk paprikapulver, 2 krm cayennepeppar, 2 tsk chilipulver och 2 tsk salt. Man kan variera smaken hur man vill och det viktiga är att inte använda ägg, mjölk eller ströbröd i för då blir det mer pannbiff. 

Hoppas att mitt svar hjälper dig. Hälsningar Louise

Hej! Jag står precis och gör egen falukorv, då är frågan vad man ska ha till den? Snabbmakaroner känns inte riktigt rätt. Ett gott mos kanske?

Hej Marcus Toftedahl! 
Låter smarrigt med falukorv till lunch! Jag tycker du är inne på helt rätt spår, makaroner är lite tråkigt och jag tycker man blir hungrig lika snabbt igen när man äter det. 
Så ett mos som du kryddar eller smakar upp låter jättegott. Jag brukar vända i lite babyspenat, hackad rödlök, hackade örter, rivet skal av apelsin eller citron, vitlök, curry, cayennpeppar och chilipulver – allt efter smak och vad man är sugen på. 
Till just falukorv kan det vara gott att röra ner skånsk senap och hackad persilja. Vad tror du om det? (Förstår självklart att det gäller att man har allt hemma).

Lycka till och smaklig lunch!
Hälsningar Louise

Hej Louise, har du något middagstips som är enkelt (jag är tyvärr en ganska kass kock) men riktigt bra? Gärna som går att förbereda någon dag i förväg. Bekantskapskretsen består bl a av vegetarianer som dock äter fisk, så det måste passa dom också. Inte så lätt kanske…

Hej Marie! Tack för din fråga.
Vad tror du om att laga en fiskgryta? Jag har ett recept som är en tomatiserad fiskgryta, lite som den franska klassikern bouillabaise. 
Jag rekommenderar att du gör klart själva grunden dagen innan, vilket bara blir bättre om den får står över natten och smakerna får mogna. Ta fram och värm upp när gästerna kommer och lägg i musslor och fisken precis innan servering.

Hoppas att mitt svar hjälper dig och smaklig spis!
Hälsar Louise

http://tastebylouise.com/masterkockarnas-fiskgryta/

 Awesome, då frågar jag här! Jag är en student som just nu går på LCHF, men tex. min pojkvän går inte på det. Så har du något tips på någon rätt man kan bjuda på som inte är så kostsam men ändå lyxig, där jag bara kan låta bli att ta tillbehören som innehåller mycket kolhydrater? Så tanken är då att köttet görs med endast lågkalori-ingredienser… Är jag tydlig nog?  Har du något/några tips?

Hej igen Johanna Persson! Tack för din fråga! Jag måste villigt erkänna att jag inte är någon expert kring LCHF men jag ska försöka att hjälpa dig. Jag ger dig lite exempel nedan på recept som jag har där råvorna är lite varierande och du kan välja efter vad plånboken säger.

Till det här receptet vet jag inte om du kan äta persiljerot, men du kanske kan byta ut det till blomkål istället? Eller så gör du lite extra sallad till dig?
Kantareller ä rinte heller i säsong just nu, så skogschampinjoner eller vanliga champinjoner fungerar utmärkt att byta till.
http://tastebylouise.com/roding-med-persiljerotspure-och-kantarell-och-appelsallad/

Här har du nog ett riktigt bra LCHF-recept. Där kan ni äta allt båda två och vill din pojkvän gärna ha kolhydrater till så rekommenerar jag kokt potatis vid sidan av.
http://tastebylouise.com/smorstekt-lubb-med-gronsaksbakelse-och-getost/

Det här ett av de mest lagade recepten på min hemsida, kanske det kan vara något? Det innehåller pasta som jag skulle byta ut till antingen en grönsakspuré av blomkål eller broccoli. Likaså här med kantarellerna – byt till skogs- eller vanliga champinjoner.
http://tastebylouise.com/salvia-och-vitloksfylld-kycklingfile-med-linguini-och-kantareller/

Här kommer ett sista förslag som är otroligt gott och fräscht. Jag rekommenerar att du tar mer sallad och hoppar över att äta potatisen.
http://tastebylouise.com/apelsin-och-rosepepparlax-med-saffran-och-fankalssallad/

Hoppas att mina recept ger inspiration och att mitt svar hjälper dig i köket. Hälsningar Louise

Jag har en sambo som har väldigt svårt med inälvsmat. Egentligen inget problem det finns MASSOR av andra råvaror och recept där detta inte behöver ingå men jag skulle gärna vilja ha tips på något som kanske kan få honom att pröva och till och med gilla – trots att det inte är råvara han gillar. Jag älskar detta när det tillagas rätt med fina råvaror och kärlek. Har du något tips???

Hej Tinna! Tack för din fråga. Jag måste villigt erkänna att jag inte är någon expert på inälvsmat och att jag inte har ätit det alltför ofta i mitt liv. När jag gjorde min praktik på hotell- och restauranggymnasiet i London så lagade jag en hel del ”kalvlever anglais”. Det är väldigt gott och jag tror att det kan vara något att börja med.

Jag har inget färdigt recept själv men tycker att de här verkar vara bra och goda. Smaklig spis! Hälsningar Louise

http://www.recept.nu/anders_leven/huvudratter/kott/kalvlever_anglais/

http://www.recept.nu/markus_aujalay/huvudratter/kott/kalvlever_med_kapris__applen_och_sky/

Hej, har du något bra recept med röda linser?

Tack för din fråga. Jag har inget färdigställt recept med röda linser förutom ett som jag ska med i min kommande kokbok. Du får här ett exklusivt smakprov från boken, servera med en smörstekt vit fisk, kyckling eller fläskfilé. Hälsningar Louise 

Linser
2 vitlöksklyftor, finhackaded
1 gul lök, finhackad 
2 msk rapsolja till stekning
2 tomater, tärnade 
2 dl röda linser
400 g krossade tomater
2 dl vatten 
1 paket saffran 
1 apelsin, saften 
2 msk kycklingfond, koncentrerad
en nypa strösocker
salt och nymald svartpeppar

Fräs lök och vitlök glansigt i olja i en kastrull. Häll i tomater och linser och låt fräsa med 1 minut. Tillsätt krossade tomater, vatten, saffran, apelsinsaft och kycklingfond och låt sjuda i cirka 20 minuter, kolla linsförpackningens tidsangivelse för att se exakt koktid.
Smaka av med en nypa socker, salt och nymald svartpeppar.

Bästa receptet på risotto?

Hej Carin Karlsson! Jag älskar själv risotto och har tre recept som jag har svårt att välja mellan. Håll till godo och välj det du tycker om allra bäst  Hälsningar Louise

http://tastebylouise.com/valborgsmeny/

http://tastebylouise.com/masterkocksrisotton/

http://tastebylouise.com/klassisk-rakrisotto/

Hej! Har du något bra tips på recept med torsk!? Det ska vara enkelt och inte ta för lång tid?

Hej Paula Åberg! Tack för din fråga. Recept på torsk är något som jag verkligen har. Beroende på om du vill ha vardagsrecept eller lite festligare kommer här xx förslag. Smaklig spis!

Min vinnarvarmrätt i Sveriges Mästerkock.
http://tastebylouise.com/smorstekt-torskrygg/

Ett vällagat recept från min matblogg.
http://tastebylouise.com/torskfile-pa-vastkustvis/

Min auditionrätt i Sveriges mästerkock.
http://tastebylouise.com/den-omtalade-torskryggen/

En populär fiskgryta från min kokbok Taste by Louise.
http://www.recept.nu/louise-johansson/soppor-och-grytor/fisk-och-skaldjur/graddig-fiskgryta-med-fankal/

Skrolla ner i det här inlägget för att komma till receptet med tors Bourgignon.
http://tastebylouise.com/nyhetsmorgon-trerattersmiddag/

Hej Louise! Pga en benägenhet för buksportkörtelinflammation vid intag av fettrik mat har jag en ganska enahanda kost. Har du idéer om recept på mindre fettrik mat?

Hej Louise! Pga en benägenhet för buksportkörtelinflammation vid intag av fettrik mat har jag en ganska enahanda kost. Har du idéer om recept på mindre fettrik mat?

Hej Jan-Erik Sand! Tack för din fråga! Jag förstår att du är begränsad med din kost. Jag är inte själv någon expert inom området och skulle därför hellre kontakta en dietist. Men här kommer lite förslag som kanske kan vara till inspiration.

I det här receptet vet jag inte om lax kan vara för fett, då kanske man kan byta ut den till räkor istället som en sallad.
http://tastebylouise.com/lax-med-rostad-vitlok-serveras-med-fankal-och-valotsallad/

I det här receptet kan man hoppa över toppa med crème friche. Kanske att det går att ersätta med turkisk yoghurt?
http://tastebylouise.com/masterkockarnas-fiskgryta/

Ett recept som innhåller olivolja istället för grädde.
http://tastebylouise.com/pasta-med-kyckling-sot-cocktailtomater-och-rosmarin/

Som sagt jag är ingen expert inom området och jag skulle kontakta en dietist för att få bästa experthjälp inom området. Hälsningar Louise

Min fantasi tryter, något man inte brukar göra med falukorv, typ inte i ugn, stroganoff mm

Hej Regine Ahl-Lindström! Jag kan hålla med om att inspirationen kan tryta ibland vad gäller vardagsmaten. Jag skrev tidigare i tråden om falukorv, hur man kan variera sitt tillbehör. Väljer du att laga potatismos till så man man variera det på olika sätt med att t ex vända i lite babyspenat, hackad rödlök, hackade örter, rivet skal av apelsin eller citron, vitlök, curry, cayennpeppar och chilipulver – allt efter smak och vad man är sugen på. 
Till just falukorv kan det vara gott att röra ner skånsk senap och hackad persilja. 

Här är ett recept med chorizokorv som du kan byta ut till falukorv. 

Chorizo med krämiga grönsaker
4 portioner
Tid: 30 minuter

4 chorizokorvar av god kvalitet
2 msk rapsolja till stekning (H)
1 blomkålshuvud
1 broccoli
2 dl vispgrädde
1 dl vatten (H)
2 msk kycklingfond (alt. grönsaksfond) (H)
½ citron, färskpressad saft och rivet skal
¾ dl finhackad gräslök
Ev. maizena till redning (H)
Salt och nymald svartpeppar (H)

Till servering
70 g blandade salladsblad (ex. ruccola, maché, mangold, babyspenat)
1 rödlök, skivad
½ citron, färskpressad saft och rivet skal 
1 msk olivolja 

1. Ansa blomkål och broccoli och skär ner i buketter.
2. Koka upp grädde, vatten och kycklingfond och lägg i blomkål- och broccolibuketter. Sänk värmen och sjud på svag värme i cirka 8 minuter tills grönsakerna är al dente. 
3. Snitta och stek korvarna.
4. Red eventuellt av grönsakerna med maizena och tillsätt gräslök, citronsaft och rivet –skal, salt och svartpeppar.
5. Slunga salladsblad, rödlök, citronsaft och – skal, olivolja, salt och peppar i en skål och servera som tillbehör till korven och de krämiga grönsakerna.

Hej från Louise

Hur lyckas man få till en sådan där riktig hotellfrukost-äggröra?


Hallå där Zandra Sjöberg! Tack för frågan!

Det viktiga när man gör äggröra tycker jag är att man inte överkokar äggen och att man inte stressar äggen med för hög temperatur. En äggröra blir bäst om den rörs långsamt på medelvärme.

Lägg tre ägg och 2 msk smör i en vid kastrull eller stekpanna och värm på medelvärme under omröring med en slickepott (knäck inte äggen i en bunke först utan direkt i kastrullen). Salta inte! Det bryter ner äggen och vätskar äggröran och den kan bli klumpig istället för krämig. Ta av kastrullen från värmen emellanåt (ca 4 ggr) och rör om på bänken – ta av och ta på kastrullen om du förstår?
När den tjocknar helt, ta av från värmen och tillsätt 1-2 msk crème friache alt. vispgrädde (mest för att dra ner temperaturen och tillföra mer krämighet). Salta och peppra och tillsätt eventuellt lite hackad gräslök. Klart!

Hoppas detta hjälper dig! Smaklig frukost, kram från mig!

Hej, kommer du till Passion för mat i år. Hälsningar Jonas Werners Gourmetservice

Hej Jonas Eriksson! Japp – jag kommer till passion för mat i år  Ska bli jätteroligt. Och jag måste införskaffa mig en ny champagnevinäger, en favorit i köket. Ses! Hej från Louise

Hej. Har du något knep att få hemgjord glass krämig utan iskristaller i en ”vanlig” glassmaskin med kylblock och inte med elektrisk kylning? Tack på förhand!

Hej Peter Persson Göthesson! Tack för din fråga! 
Jag själv har inte så mycket erfarenhet av glassmaskiner förutom de som man använder på restaurang. Därför har jag ett eget knep på hur man kan lyckas utan en glassmaskin – med en matberedare. 
Jag brukar frysa smeten tills den är helt fast utan att röra om då doch då. Sen kör jag den i matberedaren tre timmar innan servering, fryser in igen och kör en sista gång strax före servering. 

Jag bifogar ett recept så kan du se hur jag menar.

http://tastebylouise.com/marang-med-kokosglass-och-lemon-curd/

De frysta torskblocken ligger där och väntar på nått bra recept. ….hjälp mig:)

Hej Joacim Jocke Gustavsson! Tack för din fråga!

Jag skulle låta dem tina helt och för att sedan snabbrimma med lite salt. Torka av överflödig vätska och lägg över i smörad ugnssäker form.
Koka upp 1½ dl vitt vin med 3 dl vispgrädde, smaksätt med citronsaft- och rivet skal, hackad dill, salt och cayennepeppar. Red av med maizena. Toppa fiskarna med handskalade räkor och lägg grovhackade sockerärtor och babyspenat runt om. Häll i såsen och riv över parmesanost och ugnsbaka i 200 grader i cirka 10 minuter. Servera gärna med pressad potatis eller potatismos till. .

Om du vill laga lite festligare kan detta vara ett alternativ.
http://tastebylouise.com/torskfile-pa-vastkustvis/

Smaklig spis! Hälsningar Louise

Din godaste grönsakssoppa, självklart på egen fond?

Tack för din fråga! Tyvärr har jag inget färdigt recept på en grönsakssoppa men jag brukar utgå från den här buljongen, där man kan sätta till vilka grönsaker man har att tillgå till själva soppan. 

Grönsaksfond (ca 2 l)

3 gula lökar, grovhackade
1 purjolök, sköljd och hackad
2 stjälkselleris, sköjd och grovhackad
2 tomater, delade
6 morötter, skalade och grovhackade 
7 champinjoner, halverade
1 vitlök, halverad
1 tsk vitpepparkorn
2 st lagerblad
5 kvistar färsk timjan
2 dl tort vitt vin 
2 l vatten
1 msk salt

Lägg lök, grönsaker, champinjoner, vitlök, kryddor och timjan i en gryta. Fyll på med vin och vatten så att det täcker, koka upp och skumma av. Sänk värmen och sjud i ca 20 min utan lock.
Ta av grytan från värmen, smaka av med salt och låt buljongen kallna.
Sila av och förvara i kylen upp till 7 dagar eller frys in i mindre portioner upp till 3 månader.

Den här buljongen kan man alltså använda som en grund i soppor.Att du t ex kokar upp 5 dl buljong, 2 dl vispgrädde och blomkålsbuketter av en hel blomkål tills de är helt mjuka. Mixa lätt med stavmixer och smaka upp med salt, nymald vitpeppar och eventuellt en nypa strösocker. 

Hoppas att mitt svar hjälper dig!
Hälsningar Louise

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

KÖP BOKEN HÄR!

På bokus.com

Bokomslag 52 helger: Årets alla helger på ett fat (inbunden)