Hej och välkommen! Så roligt att du hittat hit! Jag älskar att laga mat, det är min stora passion i livet. Här delar jag med mig av min kärlek till mat och matlagning till dig. Mycket nöje! Följ mig på Facebook Taste by Louise på Twitter Taste by Louise på Bloglovin Prenumerera på mina inlägg och recept Sök recept på Hittarecept.se Taste by Louise på Pinterest

Dillkött på mitt vis


Foto: Louise Johansson/Taste by Louise

Kalv i dill med kokt potatis och rotfrukter
Mört kalvkött i dillsås med färgstarka rotfrukter. Passar perfekt till söndagsmiddagen.

4 portioner
Tid: 2,5 timmar

Dillkött
1 kg kalvkött (rygg, bog eller rev)
1,5 l vatten
7 vitpepparkorn
7 kryddpepparkorn
3 hela kryddnejlikor
1 kvist timjan
2 lagerblad
1 knippa dillstjälkar
1,5 l vatten
1,5 tsk salt

1 gul lök, grovt hackad
1 purjolök, grovt hackad
1 morot, skalad och skuren
0,5 kålrot, skalad och skuren
1 palsternacka, skalad och skuren

5 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
2 msk smör
3-4 msk strösocker
2-3 msk ättiksprit, 12 %
1 knippa dill, hackad

Brysselkål
20 brysselkål, skalade och skurna i ¼ delar
2 msk smör till stekning
1 msk strösocker
Salt
Peppar

600 g potatis, skalad

1. Skär köttet i grytbitar, spara benen. Lägg kött och ben i en gryta och fyll på med kallt vatten. Koka upp i ca 1 minut, häll av vattnet och spola köttet hastigt. Gör rent grytan.
2. Häll tillbaka köttet i grytan, fyll på med nytt vatten och salt. Tillsätt kryddor, timjan och dill, låt koka ca 1,5 timme. Fyll på med mer vatten och lite salt om det behövs.
3. Tillsätt grönsaker och rotfrukter och koka ytterligare i ca 25 minuter.
4. Sila av köttet och grönsakerna, häll upp i en skål och ställ åt sidan. Koka ner buljongen till hälften, tillsätt grädden och koka ytterligare till 2/3 kvarstår.
5. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
6. Knåda ihop mjöl och smör till en redning. Tillsätt redningen lite i taget i såsen under omröring, konsistensen ska vara ”simaktig” och på gränsen till tjock.
7. Smaka av såsen med ättika, socker, salt och peppar. Häll tillbaka köttet och grönsakerna i såsen och värm upp. Rör i hackad dill.
8. Häll av potatisen, låt ånga av.
9. Servera dillköttet med nypressad potatis och sockerstekt brysselkål. Strö över hackad dill.

Tips!
Lägg alla kryddor i en tesil när du kokar köttet och buljongen. Lyft upp den när du ska reda såsen, på så vis får du inga oväntade pepparkorn och lagerblad i munnen.

Alla har vi klara exempel på mat som har etsat sig fast i minnet på ett negativt sätt. Det kan vara den sega och torra levern som serverades i skolan, eller kålpuddingen hos dagmamman som bara innehöll kål och simmade i fett.
Kalv i dill är en sådan maträtt för mig som beskriver ett dåligt matminne. För ett par år sedan fick jag rätten serverad framför mig igen, då var den vällagad med rätt råvaror och slog mig med häpnad. Sedan dess är det en av mina favoriter från det svenska köket. Vilken rätt har du gått miste om?

13 kommentarer till Dillkött på mitt vis

 • ingrita skriver:

  Den mesta maten från skolan (30 år sen!!) har tyvärr byggt agg för husmanskosten för mig.

  Men kalops är väl motsvarigheten för mig till din dillkötts-aha. Skolans kalops var bara salt och innehöll mest sega, sönderkokta senbitar. Men jag har senare smakat riktig hemlagad kalops gjord av fina bitar av fransyska som bara smälte i munnen.

  Dillkött har jag också ogillat, i skolan såg det ut nästan som en spya hehe!
  Spagetti & köttfärssås äter jag sällan, men njuter av det då och då. När man pratar pasta i sverige är det visst bara köttfärssås man kan laga till den… Nåväl, viss överdrift!

  Köttbullar, lingon & brunsås är också något som jag har kunnat ta till mig som vuxen.
  Ärtsoppa är ju också mumsigt!
  T o m kåldolmar kan gå an ibland.

  Det jag rabblat upp nu är typiskt mat som jag aldrig skulle tänka mig att äta när jag var 20-35 år, men jag har väl blivit vuxen, nu kan jag njuta riktigt av det!

  Men panerad fläskkotlett kommer jag nog aldrig att gilla, det hade vi hemma typ varje fredag!

  Lycka till i finalen, nu är det verkligen de två bästa som har kvalat, oavsett vem som vinner blir det rättvist! 🙂

  • Louise skriver:

   Tack! Det var det här som var grundidén till just dillköttet. Det finns många fler rätter som jag kan skriva upp, jag tycker själva idén är ganska kul. Man har dömt ut en maträtt helt och hållet, men antagligen har man inte fått den serverad på rätt sätt, eller med rätt tillagning eller råvaror. Jag är så otroligt glad att jag är i final och att stå bredvid Jennie kommer att bli hur häftigt som helst! Kram //L

 • Mia skriver:

  Hej!

  Då jag föder upp egna får, så gör jag alltid dillkött på lamm. Det blir super gott 🙂 Tyvärr tror många än idag att lamm smakar kofta. Däremot är det stor skillnad på kött smaken beroende på vad lammen äter (betet) när dom växer upp. Våra tackor med lamm går och betar på strandängar i skärgården, vilket gör att dom kryddar sig själva.

  Lycka till i finalen, hur det än går så tror jag att du kommer att få ge ut din bok.

  Hälsningar Mia

  • Louise skriver:

   Hejsan 🙂 Så sant det du skriver! Det är nästan det jag menar med dillköttet. Många tycker att lamm smakar kofta, men antagligen har dem blivit serverade ett dåligt lammkött. Det finns inget bättre än en saftig lammstek eller som du skriver lamm i dill, det är ett underbart gott kött. Stort tack för fina ord, hur det än går är min dröm att få skriva en kokbok. Krama lammen från mig, dem är väl på gång nu va? //L

   • ingrita skriver:

    lamm smakar kofta, den tron har jag också haft. men har fått lära mig att svenska lamm inte har den smaken, så den fördomen är också numera övervunnen. tur man är nyfiken!

    • Louise skriver:

     Vad härligt och glad jag blir, känns verkligen som mitt budskap från gårdagens program kommit fram 😉 Man måste vara nyfiken, jag ska nog testa mig på lever snart igen, det är en sådan riktig rätt som man nästan är rädd för. Men det ska ju vara otroligt gott.

 • Dillkött har jag inte ätit sedan grundskolan :-), har precis samma upplevelse som dig om den rätten och därför inte ätit det sedan dess, skall ta och testa ditt recept och ge det en chans till

  • Louise skriver:

   Gör det, återkom med vad du tyckte… Viktigast är ju att köttet får koka länge så det blir ”trådaktigt” och mört, men det har ju stenkoll på 😉

 • Sara skriver:

  Hoppsan, här låg ju receptet jag önskade i kommentarfunktionen på ditt senaste blogginlägg. Måste dämpa min ivrighet lite…

  /Sara

 • Jon skriver:

  Jag lagade denna rätt med stor framgång. Tack så väldigt mycket!!

  Dock minskade jag koktiden av köttet med 30 min. I alla fall min köttbit var lagom då.

  • Louise skriver:

   Vad roligt att det blev bra! Från att jag nästan aldrig har ätit dillkött har det blivit en bland mina favoriträtter. Bra att veta angående koktiden, det kanske kan beror på vilket kött man får tag på och hur stora bitarna är. Men väldigt kul att du lagade receptet. Allt gott och kom gärna med input vad du skulle vilja se mer av här. Kram Louise

 • Petter Betz skriver:

  ”Lägg kött och ben i en gryta och fyll på med kallt vatten. Koka upp i ca 1 minut, häll av vattnet och spola köttet hastigt. Gör rent grytan.” Interessant, vad fyller den proceduren för funktion?

  hälsningar
  matglad men okunnig

 • Pingback: Nostalgi och trend på samma fat | Pernilla Elmquist – Mitt nordiska kök

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

KÖP BOKEN HÄR!

På bokus.com

Bokomslag 52 helger: Årets alla helger på ett fat (inbunden)