Hej och välkommen! Så roligt att du hittat hit! Jag älskar att laga mat, det är min stora passion i livet. Här delar jag med mig av min kärlek till mat och matlagning till dig. Mycket nöje! Följ mig på Facebook Taste by Louise på Twitter Taste by Louise på Bloglovin Prenumerera på mina inlägg och recept Sök recept på Hittarecept.se Taste by Louise på Pinterest

Årets Kock 2013 – Daniel Räms


Daniel Räms – vinnare av Årets Kock 2013, foto: Louise Johansson

Årets Kock, SM i matlagning är förutom en tävling där sex finalister ska göra upp om den mästerliga titeln ett evenemang av matglada människor, god mat, stjärnkockar, sponsorer, TV-kameror, hejarklacksrop och bankettmiddag. Man kan säga att det är kockarnas egen Oscarsgala.

Jag plåtade mig igenom dagen från morgon till kväll som bjöd på ett minnesvärt spektakel med extra guldkant eftersom föreningen firar 30 år. Ett stort grattis till Daniel Räms som kammade hem ”totti” och speciellt tack till J.A Sundqvist som bjöd med mig.

Årets kock inleddes i sedvanlig ordningen med en lyxig pressfrukost från Arla som Victor Westerlind komponerat. En bra start på dagen vill jag lova. Där presenterade bland annat Klas lindberg, fjolårets vinnare sin crème fraiche som han skapat, något som alla vinnare får göra, vilken är smaksatt med chili och ingefära. Arla berättade också om sin nya webblansering och att de har en kampanj om att hitta stans bästa semla.
 
Under finalen hade de sex finalisterna fem timmar på sig att tillaga två tävlingsrätter. Den första rätten skapades utifrån en råvarukorg som finalisterna fick se under finaldagens morgon, där huvudråvaran var dovhjort från Skåne. Själva huvudråvaran avslöjades 2 veckor före finalen.
Den andra tävlingsrätten har finalisterna skapat och tränat i förväg, av den i förväg bestämda huvudråvaran fjällröding från Lappland.

Juryn i Årets Kock består av totalt 24 medlemmar med en smakpalett utöver det vanliga. I år fanns bland annat Prins Carl Philip, Elena Arzak, San Sebastian, Baskien, utsedd till världens främsta kvinnliga kock 2012 och en av två kvinnor i världen med tre stjärnor i Guide Michelin. Mattias Dahlgren, Stefano Catenacci, Henrik Nordström och Björn Frantzén, som samtliga har eller har haft stjärnor i Guide Michelin. Flera tidigare vinnare av Året Kock, internationellt uppmärksammade och prisade Magnus Nilsson, Fäviken, Magnus Ek, Oaxen och Karin Fransson, Borgholm med flera.

Så här såg Jesper Bogrens tävlingsbidrag ut för råvarukrogen.En av finalisterna som jag höll lite extra på eftersom han jobbar i Göteborg. Jesper kammade hem en välförtjänt bronsplats.

Prisutdelningen – så spännande att jag fortfarande ryser. Med Musiken på högsta volym och blinkade ljus som sirener presenterade Anders Dahlbom och Rikard Nilsson, tävlingens konferencierer årets finalister och juryn som stod som ett vitt pärlband med kockmössor och klappade händerna.
Med motiveringen till vinnaren avslutades tävlingen med ”Årets Kock firar 30 år av kulinariska visioner och tar steget in i framtiden. En mästare som naturligt, elegant och med varsam teknik lyfter fram råvarornas smaker. En modern smakpalett.
Vinnaren av titeln Årets Kock 2013 och svensk mästare i professionell matlagning är Daniel Räms.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

KÖP BOKEN HÄR!

På bokus.com

Bokomslag 52 helger: Årets alla helger på ett fat (inbunden)